Vukovarsko-srijemska županija: Novi iskoraci u projektu korištenja geotermalnih izvora

Vukovarsko-srijemska županija: Novi iskoraci u projektu korištenja geotermalnih izvora

Vukovarsko-srijemska županija ni u uvjetima epidemije koronavirusa ne staje s projektima. Tako je za projekt Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području općine Babina Greda završen postupak javne nabave za izradu seta dokumenata koji se izrađuju prije početka samog bušenja.

Poznato je da je VSŽ definirala 10 razvojnih projekta čija je ukupna vrijednost oko 1,7 milijardi kuna. Među njima je i projekt Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području općine Babina Greda, koji bi u konačnici mogao značajno pridonijeti tome da VSŽ postane energetski neovisna. Izvore geotermalne vode kod Babine Grede otkrila je Ina sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća u potrazi za naftom. Njihovo stavljanje u pogon donijelo bi velike količine jeftine električne energije, ali bi se mogli koristiti i za niz drugih stvari što bi sve rezultiralo i novim radnim mjestima

“To je strateški projekt Županije i Općine Babina Greda. Glavni je cilj stavljanje indiciranog geotermalnog potencijala u funkciju održivog gospodarskog razvoja. Procijenjena vrijednost istražnih radova, uključujući gradnju jedne istražno/proizvodne bušotine i jedne utisne bušotine, je 120 milijuna kuna”, ističe vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Prema studiji procjene geotermalnog potencijala na području Babine Grede s vrlo visokim stupnjem vjerojatnosti, oko 90 posto, može se računati na kapacitet geotermalne vode od 6400 m³ na dan (74 l/s), a temperatura vode na ušću bušotine iznosila bi 125 ºC što daje kapacitet proizvodnje topline 27 MW i neto proizvodnju električne energije od 1 MW. Bazna dubina bušotine za izračun je 2600 metara. Isto tako određene analize ukazuju i na mogućnost dobivanja puno viših temperatura, i to viših od 170 ºC uz dubinu bušotine od 3800 metara što bi dalo snagu geotermalne elektrane od 15 do 20 MW električne energije. Vrijednost gradnje jednog bušotinskog para do dubine od 3800 m iznosi 15-20 milijuna eura. Za gradnju geotermalne elektrane sa svim pripadajućim elementima, snage 15-20 MW, trebalo bi osigurati oko 45 milijuna eura.

A ukupna vrijednost potrebne dokumentacije za gradnju istražne bušotine je 2,1 milijun kuna. “Kroz EU fondove osigurano je 85 posto, a 15 posto su sredstva partnera u projektu. Prvi u nizu dokumenata, analiza i interpretacija snimljenih 2D seizmičkih profila je izrađen te je temeljem toga određena i mikrolokacija bušotine. S vlasnicima čestica na kojima će se provoditi istražni radovi riješeni su imovinskopravni odnosi. Sada je završen i postupak javne nabave za izradu seta dokumenata koji se izrađuju prije početka samog bušenja, a planirani rok za izradu 10 mjeseci”, ističe župan Božo Galić.

Inače, uz aktivnosti na projektima i ostale aktivnosti iz djelokruga rada, ovih dana rad Županijske uprave obilježile su i posebne mjere uslijed epidemije koronavirusa. Kako bi se pomoglo vukovarsko-srijemskom gospodarstvu djelatnicima Županije te poduzeća i ustanova u vlasništvu Županije plaća je smanjena za 10 posto, a za 15 posto smanjena je dužnosnicima: županu i zamjenicima župana te direktorima / ravnateljima županijskih poduzeća. Ukupan iznos ušteđenih sredstava je 325.420 kn mjesečno. Privremenim ukidanjem naknada za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u društvima i ustanovama kojima je osnivač VSŽ, štedi se dodatnih 53.322 kn mjesečno. Također, djelatnici Županije i županijskih ustanova odrekli su se ove godine uskrsnice i uskrsnih paketa te regresa, a 882.500 kn preusmjereno je na otkup proizvoda OPG-ova te njihovu podjelu onima koji su u potrebi. Isto tako, sredstva će biti usmjerena i za poticanje pozitivnog poduzetničkog okruženja, a u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Županija će davati suglasnost na moratorije kredita koji se provode u okviru postojećih programa kreditiranja poduzetnika. Također, nastojat će poticati investicije i unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzeća te poticati nezaposlene osobe na pokretanje vlastitog posla u proizvodnom, prerađivačkom sektoru.

Izvor: novosti.hr

Skip to content