Geotermalna voda – bušenje kod Babine Grede 2021., županija želi biti energetski neovisna

Geotermalna voda – bušenje kod Babine Grede 2021., županija želi biti energetski neovisna

BABINA GREDA – Na početnoj konferenciji u Babinoj Gredi najavljena je izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt “Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području Vukovarsko-srijemske županije”, vrijedna 2,1 milijun kuna, 85 posto sufinancirat će se EU sredstvima, a ostatak će osigurati Županija kao nositelj projekta i Općina Babina Greda kao partner.
– Izrada dokumentacije propisana je Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika jer je geotermalna voda novim zakonom stavljena u tu kategoriju. Prvi set dokumenata radi se prije bušenja, a drugi nakon bušenja. Ako se potvrdi bušotina, odnosno nalazi, slijedi ishođenje dozvole za eksploataciju – pojasnio je Saša Dević, direktor tvrtke Geotermalni izvori d.o.o., koju su zajednički osnovale VSŽ i Općina Babina Greda. Ishođena je dozvola za istraživanje geotermalne vode na području Babine Grede, a nakon izrade dokumentacije počinju radovi. Država je 42 hektra zemljišta u gospodarskoj zoni Krčevine, gdje će se oni provoditi, prenijela u vlasništvo Općine i namijenjeno je budućim korisnicima geotermalne vode.

– Namjena korištenja vode ovisit će o onome što će se bušenjem pronaći, to ne možemo znati unaprijed, iako postoje određene naznake, a izrađena je i studija. Sve dok se fizički ne probuši, ne dođe do te vode i ne provede ispitivanje bušotine, ne možemo znati ni temperaturu ni količinu ni kemijski sastav te vode – ističe Dević. Dokumentacija je iznimno složena i zahtjevna, kao i bušenje. Za bušotinu je potrebno osigurati 60-ak milijuna kuna. Predviđeno trajanje provedbe je 4 godine.
O velikom značenju projekta govorio je župan Božo Galić poručivši kako je cilj da županija bude energetski neovisna o bilo kome. Direktor Razvojne agencije VSŽ-a Ilija Cota istaknuo je da je riječ o jednom od 10 strateških projekata županije ukupno vrijednih više od 1,7 milijardi kuna.

Marija Lešić Omerović / Glas Slavonije 19. 12. 2019.

POTENCIJAL ZA GOSPODARSKI RAZVOJNačelnik Babine Grede Josip Krnić nije skrivao zadovoljstvo što se nakon 21 godine otkako je projekt istraživanja i eksploatacije geotermalne vode uvršten u strategiju razvoja Općine, on konačno pokreće. Vjeruje da će 2021. krenuti bušenje. “Ovo je veliki prirodni potencijal koji će omogućiti brojne investicije, gospodarski razvoj, nova radna mjesta i podizanje životnog standarda. Cilj je da budemo energetski samoodrživi i da Babina Greda bude zeleni punkt VSŽ-a i RH”, ističe. A tu su i prihodi od rudne rente za općinski i županijski proračun.

Skip to content